GASTRONOMIA. JAK POZBYĆ SIĘ TŁUSZCZU Z KUCHNI?
Specjalne preparaty
Dokładne usunięcie tłuszczu z dużej, profesjonalnej kuchni byłoby niemożliwe, gdyby nie specjalistyczne preparaty stworzone do tego zadania. Preparat do usuwania tłuszczurozpuszcza go, dzięki czemu o wiele łatwiej jest usunąć zabrudzenia z blatów, ścian, sprzętów czy szafek. To wysoko stężony, alkaliczny produkt. Dobre preparaty mają działanie dezynfekujące dzięki wysokiej wartości pH. Profesjonalny preparat do tłuszczu umożliwia wyczyszczenie kuchni z tłuszczów szybko i dokładnie. Tego typu środki stosuje się nie tylko w gastronomii, ale również w ubojniach, sklepach mięsnych, mleczarniach i przetwórstwie
żywności. Zazwyczaj jest to chemia mocno skoncentrowana, którą przed użyciem wlewa się w małych ilościach do wody.
Tylko do profesjonalnej kuchni?
Preparaty do usuwania tłuszczu, a angielska zwane anty-oil, zdobyły taką popularność, że coraz chętniej kupują je gospodynie domowe. Dobre marki sprzedają swoje produkty nie tylko na rynek usługowy, ale również w małych, litrowych butelkach. Dzięki płynom anty-oil o wiele łatwiej jest posprzątać domową kuchnię po smażeniu kotletów czy frytek. Możliwe jest też dokładne doczyszczenie piekarnika, który pozostaje niewrażliwy na zwykłe detergenty dostępne w sklepach. Należy oczywiście pamiętać, że profesjonalna chemia do silne środki czyszczące, których lepiej używać w gumowych rękawiczkach i nie przesadzać z ich ilością. Plusem ich działania jest to, że czyszczą skutecznie nawet powierzchnie mocno porowate.