Jak wyczyścić piekarnik (skutecznie, szybko i bez szorowania)?
Przyznajmy szczerze, że czyszczenie piekarnika zwykle nie widnieje na naszej priorytetowej liście cotygodniowych obowiązków domowych. Nie lubimy tej czynności, ponieważ wydaje się być trudna i pochłaniająca zbyt wiele czasu, którego często nam brakuje. Ale wcale nie musi taka być. Jak wyczyścić piekarnik szybko i skutecznie? Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik? Na te pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym.
Domowe sposoby czy chemia profesjonalna?
Jeśli nie używamy piekarnika zbyt często, a przy tym regularnie go czyścimy (np. raz czy dwa razy w miesiącu), możemy ograniczyć się do domowych sposobów na walkę z tłuszczem i zabrudzeniami. Najczęściej do czyszczenia mocno zatłuszczonych powierzchni używa się papki z sody oczyszczonej, której działanie czasem wzmacnia się poprzez dodanie płynu do mycia naczyń lub octu. Takie mieszanki nie poradzą sobie z mocno przypalonym tłuszczem, który jeśli nie jest usuwany przez dłuższy czas, mocno przywiera do elementów piekarnika. Konieczne jest wtedy wyczerpujące i czasochłonne szorowanie, podczas którego można uszkodzić powierzchnie emaliowane piekarnika lub zarysować jego szybę. Jak więc wyczyścić piekarnik bez szorowania, gdy mamy do czynienia z zaschniętym tłuszczem? W takim przypadku najlepiej sięgnąć po profesjonalne środki czystości, a w szczególności te stosowane w gastronomii. Często można je kupić w opakowaniach o pojemności jednego litra, co w zupełności powinno wystarczyć na kilkanaście cykli mycia.
Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik?
Aby łatwo rozpuścić i usunąć przypalone pozostałości tłuszczu, można skorzystać z alkalicznego preparatu Grillnet Extra firmy Pramol. Nadaje się on nie tylko do czyszczenia piekarników, ale też wszystkich urządzeń i sprzętów, do których przywiera tłuszcz, czyli frytownic, płyt kuchennych, blach do pieczenia, patelni i grilli. Jego zaletą jest stosunkowo gęsta i lepka konsystencja, dzięki której nie spływa zbyt szybko z pionowych powierzchni, na które został zaaplikowany. Jak go użyć? Wystarczy rozprowadzić koncentrat równomiernie na zabrudzonej powierzchni, a następnie spłukać ją wodą.
Innym środkiem o podobnym działaniu, który znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym i gastronomii, jest Anti-Oil. To efektywny, niepieniący się odtłuszczacz i preparat do mycia usuwający z najróżniejszych powierzchni tłuszcze pochodzenia roślinnego i naftowego, oleje, a nawet smary. Anti-Oil nie zawiera substancji zapachowych i nadaje się zarówno do mycia ręcznego, jak i maszynowego. Używa się go w formie roztworu według proporcji określonych przez producenta, w zależności od stopnia zabrudzenia. Do nieznacznych zabrudzeń wystarczy 200-1000 ml środka na 10 l wody, z kolei do mocnych zabrudzeń proporcja 1:10 (Anti-Oil:woda).
Preparat Alinet, który również stosuje się w formie roztworu 2-5%, sprawdzi się świetnie szczególnie w przypadku zabrudzeń powstałych na porowatych powierzchniach oraz na powierzchniach odpornych na działanie alkaliów.
Zadbaj o bezpieczeństwo podczas mycia piekarnika
Wszystkie profesjonalne preparaty czyszczące zawdzięczają swoje właściwości m.in. wysokiemu zasadowemu pH i wielu substancjom czynnym (w tym także żrącym). Dlatego podczas ich używania powinno się zachować szczególną ostrożność: założyć gumowe rękawiczki chroniące skórę dłoni oraz mieć na uwadze, aby środki te nie dostały się do oczu i ust. Jeśli myta powierzchnia ma bezpośredni kontakt z żywnością (np. blacha lub frytownica) trzeba upewnić się, czy preparat został w całości wypłukany. Środki do czyszczenia piekarników należy przechowywać poza zasięgiem dzieci, w zamkniętych i zabezpieczonych opakowaniach.