Zasady impregnacji blatów kuchennych
Drewniane blaty kuchenne są niezwykle trwałe pod warunkiem, że będą odpowiednio pielęgnowane i impregnowane. W tym celu przeprowadza się regularne olejowanie. Dzięki temu uzyskuje się głęboką barwę. Co więcej, tworzy się w ten sposób powłoka zabezpieczająca przed kurzem, wysoką temperaturą, a także wilgocią. Warto dowiedzieć się, jak prawidłowo zaimpregnować blat kuchenny.
Szlifowane i odpylanie blatu kuchennego
Początkowym etapem prac jest szlifowanie drewnianego blatu kuchennego. Zadanie przeprowadza się w przypadku blatów z surowego drewna, a także po renowacji. Czynność wykonuje się z użyciem średnio lub drobnoziarnistego papieru ściernego bądź szlifierki oscylacyjnej.
Następnie trzeba dokładnie odpylić powierzchnię. Sprawdzi się tutaj odkurzacz wyposażony w miękką końcówkę. Ochroni to blat przed powstaniem zbędnych zarysowań. Następnie należy przetrzeć blat wilgotną szmatką.
Impregnacja drewnianego blatu kuchennego
Przed przystąpieniem do olejowania trzeba dobrze zabezpieczyć krawędzie innych sprzętów i podłogę przed zachlapaniem. W tym celu używa się taśmy malarskiej. Zabezpieczanie blatu kuchennego polega na równomiernym nałożeniu impregnatu do drewna wzdłuż słojów drewna. Narzędziem pomocnym w realizacji zadania jest płaski pędzel dobrej jakości. Następnie trzeba odczekać około 30 minut. Potem nadmiar preparatu zetrzeć za pomocą miękkiej czystej ściereczki. Blat trzeba wytrzeć do sucha. Impregnację i wycieranie drewna powtarza się do chwili, aż powierzchnia przestanie wchłaniać wodę. Najczęściej jest tak, że wystarczą dwie lub trzy warstwy środka.
Polerowanie kuchennego blatu
Ostatnią fazą jest polerowanie. Dzięki temu powierzchnia zyska połysk. Do tego zadania używa się miękkich tkanin i wykonuje okrężne ruchy na całej powierzchni.